24 november 2017, 20:15 uur

Zaansch Veem 2.0

Zaandam, Zaantheater

Dertig jaar geleden verscheen het boek Zaansch Veem. Persoonlijke belevenissen van Freek gebaseerd op feiten en fantasieën uit de periode 1951- 1958, toen het gezin De Jonge in de Parkstraat in Zaandam woonde. Ter gelegenheid van dit 30-jarig jubileum wordt het boek opnieuw uitgebracht, aangevuld met alle verhalen die Freek in de loop der jaren over de Zaanstreek heeft geschreven. In de zomer van 2016 trad Freek op tijdens Midzomerzaan in Zaandam. Hij vertelde Zaanse verhalen en zong liedjes begeleid door een orkest. Dit eenmalige optreden was zo’n groot succes, dat Freek het Zaantheater voorstelde hier een vervolg aan te geven. Daar hoefden wij niet lang over na te denken. Vol trots presenteren wij dan ook Zaansch Veem 2.0 Een voorstelling, vol herkenbare situaties en dolkomische herinneringen, die Freek exclusief voor het Zaantheater samenstelt. Op het podium wordt Freek fantastisch begeleid door zijn 11-mans-orkest op piano, bas, slagwerk, gitaar, trompet, trombone, klarinet, saxofoon, cello en viool. De mooiste en leukste Zaanse foto’s en filmbeelden komen op het toneel voorbij.

Ik heb de Zaan nog nooit bezongen Die nauw’lijks stromende rivier Waar ik voor in zwom als jongen Tussen de ijsberen en ’t wier Ik stak haar over met het pontje Ik heb haar dikwijls overbrugd Jarenlang hetzelfde rondje Oostzij heen en Westzij terug Ik heb boven van de brug staan pissen Op een onderdoor varende boot Ik heb er vaak in staan te vissen En wat ik ving was vooral dood Ik dagdroomde van verre landen Als ik aan haar oevers zat Ik zag haar water even branden Toen het Zaansch Veem had vlamgevat De Zaan mist de allure van de Loire Ze smaakt meer naar azijn dan wijn De Zaan mist van de Waal het ware Het internationale van de Rijn De Zaan mist het frisse van de Rhône Als gootsteen van de industrie Ze mist de lengte van de Amazone Ze droogt al op bij Krommenie Hier op de plek van dit theater Keek ik ooit uit over de Zaan Zonder besef dat ik daar later Nog eens op het toneel zou staan Waar ik altijd terug zou komen Ik zie de planken als een vlot Waarop ik spelen kan en dromen Als een onechte zoon van Don Quichot De Zaan mist het Vlaamse van de Schelde Alsook het pittoreske van de Vecht Zo saai als de Zaan is een rivier slechts zelden Ze kabbelt en daar is alles mee gezegd