De Week van Freek: Freek & Friends in Concert

Een swingende en vooral muzikale avond waarop Freek zijn bekendste nummers zingt met een groot orkest onder leiding van Reyer Zwart.

‘Mannenwereld’, ‘Als je me nu nog niet kent’, ‘De nuttelozen van de Nacht’, alle grote liederen en vertaalde covers uit het repertoire van Freek de Jonge komen deze avond voorbij. Aangevuld met verrassende muzikale vrienden die Freek op geheel eigen wijze zullen ondersteunen.

De Week van Freek: Neerlands Hoop In Bange Dagen 20 juni 1969 – 20 juni 2019

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat Freek in de Haarlemse Stadsschouwburg in première ging met Bram Vermeulen als Neerlands Hoop in Bange Dagen.

Zij zetten de Nederlandse kleinkunst op stelten en denderden met sneltreinvaart de Nederlandse theaters binnen. Freek loodst ons met een bijzondere ode door het roemruchte oeuvre van tien jaar rock ’n roll cabaret met liedjes, conferences en anekdotes uit die tijd. De band onder leiding van Reyer Zwart maakt het plaatje compleet. Een bijzonder kijkje in het verleden en een absolute must voor de fans van het eerste uur.

De Week van Freek: Freek ontmoet Hella

Deze avond zet Freek de spotlight op Hella. Niet alleen zijn vrouw, maar ook een enorm kunstzinnige partner in crime die haar talent in dienst van het zijne stelt.

Deze avond beginnen ze een gesprek over allerlei uiteenlopende onderwerpen, over haar eigen werk en haar werk voor Freek. Over wat hen in het leven is overkomen en hoe ze daar mee om zijn gegaan. Ietwat spottend zegt Freek: “De vraag is natuurlijk: waarom praten we thuis niet zo openhartig? En dan is het antwoord: omdat er daar geen publiek bij is.” Dan serieuzer: “Het wordt een intieme avond. Verwacht geen dijenkletsers, maar als je iets wilt weten over lang bij elkaar zijn en elkaar toch weer steeds ontmoeten, kom vooral langs.” Harpiste Lavinia Meijer en pianist Feico Deutekom zorgen voor prachtige muzikale omlijsting.

De Week van Freek: De grote verhalen

Freek heeft ze, de lievelingsverhalen die hij graag vertelt. Maar het publiek heeft ze ook, de lievelingsverhalen die het graag hoort.

Freek de Jonge maakt voor deze avond een selectie uit zijn rijke oeuvre en het publiek mag vooraf in het Haarlems Dagblad kiezen. “Een stuk of twaalf zoek ik er uit en dan hoor ik wel welke het worden,” aldus Freek. “Welke er zeker in de lijst komen? ‘De rampenregels’, ‘Het kistje’ natuurlijk en de conference ‘Aan één Piet Bambergen hebben we méér dan genoeg’. Ook kies ik nog wat recenter werk uit, echt een dwarsdoorsnede uit mijn oeuvre. Ik ben benieuwd welke verhalen de mensen graag nog een keer willen horen.” Een heerlijke avond vol herkenning met de grootmeester van het verhaal.

De Week van Freek: In gesprek met Jan Brokken

“Ik ken hem al heel lang. Hij heeft mij ooit geïnterviewd en ik ben een groot liefhebber van zijn werk. We zijn allebei domineeszonen en we hebben zo onze ideeën over het bestaan,” vertelt Freek de Jonge.

Daarom nodigde hij Jan Brokken, schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie, uit voor een mooie literaire middag. “Ik zal hem bevragen en hij mij, maar ook het publiek kan meepraten. We hebben als mens het vermogen om uit de werkelijkheid te stappen in onze fantasie te verdwijnen, maar ik zie dat dat in de huidige tijd wordt aangetast. Daar wil ik het met Jan over hebben. Bovendien is hij iemand die verhalen uit de geschiedenis heel belangrijk vindt en ze heel precies opschrijft. Kortom: er is genoeg om over te praten!”

De Week van Freek: Masterclass Freek en Brigitte Kaandorp

Wat gebeurt er als de oude meester – Freek de Jonge – een omgekeerde masterclass krijgt? Van een jongere collega, een vrouw die ook nog eens de diva van het Nederlandse cabaret genoemd wordt: Brigitte Kaandorp.

Dat belooft een spannende avond, waarop Freek en Brigitte niet alleen elkaars werk uitvoeren maar ook praten over het vak van cabaretier. Wat is er in die jaren veranderd? Waarom heeft Brigitte niet de behoefte om zich uit te spreken over de politiek en Freek wel? Hoe red je jezelf uit penibele situaties op het podium en zijn vrouwen wel echt grappig?! “Haar grote kracht is haar persoonlijkheid en haar charisma,” aldus Freek, “zij is van zichzelf leuk. Het wordt een leuke én leerzame avond.”

De Week van Freek

Op vrijdag 20 juni 1969 speelden Bram Vermeulen en Freek de Jonge in Stadsschouwburg Haarlem hun allereerste avondvullende optreden op een groot podium met hun programma Neerlands Hoop In Bange Dagen. Donderdag 20 juni 2019 is dat precies 50 jaar geleden en viert Freek de Jonge zijn 50-jarig jubileum als podiumkunstenaar. Dat was voor mij de aanleiding deze grote kunstenaar, die een belangrijk artistiek stempel heeft gedrukt op het Nederlandse cabaret, uit te nodigen voor een uniek eerbetoon. Freek de Jonge krijgt in ‘De Week van Freek’ een week lang carte blanche in Haarlem. Dat aanbod nam Freek met beide handen aan. Het belooft een intensieve, gevarieerde en vrolijke week te worden.

Jaap Lampe,
Algemeen Directeur
Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem

De Preek bij de Kreek

De ‘Preek bij de Kreek’ op zondag is vanaf de eerste editie van EEF tot traditie verheven. Verzamelen bij de kreek op het festivalterrein en luisteren naar de spreker en zijn of haar verhaal.
Een agrarisch ondernemer, schrijver-columnist Raoul de Jong en een vluchteling wisten eerder al te raken en te ontroeren.
Voor de EEF-editie van dit jaar 2018 is Freek de Jonge uitgenodigd om zijn verhaal te doen.
De schrijver en cabaretier, de activist die eind jaren zestig met zijn compagnon Bram Vermeulen het cabaret en muziektheater een nieuwe draai heeft gegeven. Vanaf de jaren zeventig gaat Freek solo verder en ontwikkelt zich tot de uitvinder van een nieuwe vorm van de conference.
Dit jaar verscheen een nauwkeurig overzicht van zijn carrière met volledig werk van Neerlands Hoop.